miercuri, 23 iunie 2010
Editia online a Festivalului Vaii Almajului - un succes
În 19-20 iunie s-a derulat la Bania, judetul Caras Severin, cea de-a XVI-a editie a Festivalului Văii Almăjului, sărbătoare de tradiție care a reunit comunele din jur și invitați din alte zone.
Programul a cuprins evenimente variate: simpozion cu tematică culturală, parade ale portului popular, spectacole și concerte de muzică tradițională. La festivalul cultural- artistic al Văii Almăjului au participat formațiile reprezentative din comunele Bozovici, Dalboșeț, Eftimie Murgu, Lăpușnicul Mare, Prigor Șopotu Nou și Bănia. Invitații au fost Ansamblul Folcloric Timișul al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Ansamblul Folcloric Semenicul al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, precum și soliștii vocali:Dumitru Stoicănescu, Carmen Popocici Dumbravă, Luminița Jucu Pascu, Doriana Talpeș, Ramona Vița, Răfăilă Vincu , Cătălina Pâșlea și Ghiță Călțun Brancu.
Pentru prima dată în istoria festivalului, cele două zile au fost transmise și pe Internet astfel încât evenimentele să poată fi vizionate și de almăjenii de pe alte meleaguri. Asistența tehnică pentru filmări și transmisii video a fost asigurată de personalul Punctului de Acess Public la Informație(PAPI) - Liliana Albu și Marius Șușară. Transmisiile au putut fi văzute în direct pe site-ul www.justin.tv/comunabania si tot la aceasta adresa se pot vedea si inregistrarile celor 2 zile.
"Pentru comuna noastra organizarea acestui Festival a fost un efort considerabil in situatia actuala de criza dar ne-am straduit sa fim gazde primitoare iar evenimentul sa fie un succes." a declarat domnul Alexandru Albu, Primarul comunei Bania.
"Transmisia merge foarte bine, se aude si se vede excelent" a transmis un locuitor al comunei stabilit in Germania, care a urmarit aproape in intregime festivalul. Felicitari organizatorilor au fost transmise si de catre fostul medic al comunei care s-a stabilit cu familia in Franta.
Partea tehnica nu a pus multe probleme, dupa cum declara Marius Susara, administratorul Retelei Electronice a Comunitatii Locale: "Am creat canalul de transmisie pe site-ul Justin.tv, am instalat un PC si 2 camere video in Caminul Cultural. Pentru o calitate mai buna, pe langa facilitatile oferite de site-ul Justin.tv am instalat si un soft suplimentar al firmei Adobe (Adebe Flash Media Light Encoder) care procesat si optimizat imaginile transmise de camera video. In plus, am putut ingloba fereastra de transmisie si pe site-ul comunei. Singura problema a fost viteza de conectare la Internet de circa 512 Mb/sec. Promovarea transmisiei a fost facuta pe Facebook (avem o pagina a comunei si am creat si un eveniment la care am trimis invitatii) si pe listele de contacte personale. Am fost foarte bucurosi sa vedem numarul mare de accesari, nu ne asteptam sa depasim 1000 de vizulizari!
Sărbătoare în comuna Bănia O nouă ediție a Festivalului Văii Almăjului – anul acesta și pe internet!
În perioada 19-20 iunie comuna Bănia va găzdui a XIII-a ediție a Festivalului Văii Almăjului, sărbătoare de tradiție care va reuni comunele din jur și invitați din alte zone. Programul va cuprinde evenimente variate: simpozion cu tematică culturală, parade ale portului popular, spectacole și concerte de muzică tradițională.Pentru prima dată în istoria festivalului, cele două zile vor fi transmise și pe internet astfel încât evenimentele să poată fi vizionate și de almăjenii de pe alte meleaguri. Asistența tehnică pentru filmări și transmisii video va fi asigurată de personalul Punctului de Acess Public la Informație(PAPI) -Liliana Albu și Marius Șușară. Transmisiile vor putea fi văzute în direct pe siteul www.justin.tv iar înregistrările vor putea fi văzute pe canalul Youtube. Informații actualizate vor fi postate pe blogul http://comunabania.blogspot.com/.
La festival vor participa formațiile reprezentative din comunele:Bozovici,Dalboșeț,Eftimie Murgu,Lăpușnicul Mare,Prigor Șopotu Nou și Bănia.
Invitații sunt:Ansamblul Folcloric Timișul al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara,Ansamblul Folcloric Semenicul al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, precum și soliștii vocali:Dumitru Stoicănescu,Carmen Popocici Dumbravă,Luminița Jucu Pascu,Doriana Talpeș,Ramona Vița,Răfăilă Vincu , Cătălina Pâșlea și Ghiță Călțun Brancu.
marți, 8 iunie 2010
Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor
Înalțarea Domnului cade totdeauna în Joia săptămânii a șasea dupa Paști, adică la 40 de zile dupa Înviere. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, despre care amintesc Constituțiile Apostolice.
În ficare an, la Înălţarea Domnului, a intrat în tradiţie ca să aducem un prinos de recunoştinţă eroilor neamului, care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoşesc. De altfel, după primul război mondial, s-a hotărât ca în această zi importantă a creştinismului, să se sărbătorească şi Ziua Eroilor, România devenind primul stat din lume care a decretat această zi ca sărbătoare naţională. Mormintele şi monumentele eroilor la care depunem flori, aprindem lumânări şi ne reculegem reprezintă un simbol al dăinuirii noastre în timp, al sacrificiului suprem pentru înfăptuirea idealului naţional.Ziua Eroilor este un minunat prilej de a cinsti, aşa cum se cuvine, memoria ostaşilor noştri jertfiţi în lupta pentru apărarea ţării, credinţei şi neamului. La monumentul eroilor din fața bisericii din comuna Bănia ies atât creștinii cat și elevii școlii generale din comună cu flori în mână pentru a le aduce un omagiu celor cazuți în luptă care de-a lungul veacurilor au luptat pentru credintă, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului nostru românesc.Desigur, la acest moment de sărbătoare, noi trebuie să ne cinstim eroii anonimi, soldaţii cunoscuţi şi necunoscuţi, ale căror morminte sunt presărate peste tot în ţară.
"Fie ca pilda lor să ne dea curaj şi încredere în forţele noastre."
miercuri, 2 iunie 2010
Simulare de incendiu la școala generală din comuna Bănia
În data de 12.05.2010, în Comuna Bănia , a avut loc o simularea de incediu la școala generală din localitate.La exerciţiu au participat, atât subofiţeri din cadrul I..S.U .SEMENIC din Resița, cât și serviciul de pompieri voluntari din comună. Exerciţiul şi-a atins scopul, elevii respectând indicaţiile profesorilor supraveghetori şi ale cadrelor militare în astfel de cazuri. Succesul exerciţiului ne îndeamnă să repetăm astfel de acţiuni în şcoala noastră, pentru ca în eventualitatea unei situaţii de urgenţă reale, fiecare să-şi cunoască îndatoririle şi să acţioneze în consecinţă", ne-a explicat Popistaș Adrian directoarul Şcolii cu clasele I-VIII din Bănia.
marți, 1 iunie 2010
Sarbatoarea Sfantului Gheorghe in satele carasene Traditii, obiceiuri si legende
23 aprilie reprezinta o zi insemnata pentru intreaga crestinatate, deoarece Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, prin credinta lui fata de Imparatul Ceresc, a ramas simbolul barbatiei si al jertfei pentru Hristos.Sarbatoarea Sfantului Gheorghe in satele carasene are conotatii profunde; credinciosii nu pregeta sa se roage pentru bunastarea casei: se pun craci verzi de pom la usa casei, la poarta, la usa grajdului impotriva duhurilor rele. Brazdele verzi de iarba pe pragul si pe stalpii casei semnifica deopotriva si intampinarea primaverii in mod festiv. De mentionat un obicei aparte practicat in Banat - "tragerea colacului": la Bania (judetul Caras-Severin) "se face un colac din faina de grau, mare si impletit, si se pune sub vaca sau sub oaie, fiind tinut intr-o parte de 1-2 copii, iar in cealalta de 1-2 copii; cei dintr-o parte spun «cucu», iar ceilalti raspund «rascucu» si la a treia data de la acest dialog se trage cu forta, interesul fiind ca fiecare sa puna mana pe partea cea mai mare a colacului, dupa ce acesta s-a rupt in doua. Se considera ca prin acest obicei practicat animalele vor fi sanatoase in timpul anului si vor da produse bune". "Tragerea colacului" de Sfantul Gheorghe are loc in majoritatea asezarilor rurale din Valea Almajului .
Sărbătoarea Rusaliilor în comuna Bănia
Sărbătoarea Rusaliilor sau Coborârea (Pogarârea) Sfântului Duh (Spirit) este o sărbătoare creștina care se prăznuiește în duminica de la 50 de zile după Sărbătoarea de Paște.
În comna Bănia,duminica la Rusalii se pune iarbă verde și flori prin biserică, pe care credincioșii le împletesc cununițe, le iau acasă și le pun printre haine ca leac contra moliilor.
Luni,în cea de-a doua zii de Rusalii , are loc o procesiune religioasă.Toții credincioșii împreună cu părintele din comună ies cu litia în câmp, se fac rugăciuni pentru recoltă și se pun spice de grâu la crucile steagurilor.Locul unde se iese cu litia este marcat de o cruce de piatră , la intrarea în sat.
Crucea mai are si alta semnificație.Țăranul nostru când ieșea la muncă,trecând pe lângă cruce , obișnuia să se închine , spunând Doamne ajută! Și își făcea semnul crucii.Își începea astfel munca în speranța că Dumnezeu este bun și-l va ajuta în tot cea ce face.
Primăvara - armonie de sunet, lumină si culoare
Primăvara, fiica cea mai tânără a bătrânului an, cea aducătoare de bucurie și voie bună a sosit și la noi cu alaiul ei de flori, lumină și culoare.
Primăvara a așternut peste tot un covor multicolor. Câmpurile și dealurile au înverzit, iar livezile se pregătesc să dea în floare. În păduri , mușchiul copacilor e moale ca o pernă de puf, iar brazii care abia și-au lepădat mantia de nea și privesc mândri către soare.
Primăvara a trezit lunca la viață .Fluturii zburdă , albinele harnice își încep dulcele zumzet prin flori.Gândăceii si cărăbușii dorm la soare, dezghetându-și aripioarele si piciorușele.Păsările călătoare par niște vâslași pe marea cerului albastru.
Odată cu sosirea anotimpului primăvara elevii școlii generale din comuna Bănia împreună cu doamnele profesoare și cu personalul de la Papi au ieșit la curățenia și ingrijirea parcului din fața scolii.Înarmați cu unelte ei au săpat și au plantat flori în parc.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)