marți, 27 octombrie 2009

Timpul încă mai vorbeşte la Bănia

Şcoala din Bania găzduieşte un interesant muzeu al satului, cu piese de mare valoare istorică.

Timpul încă mai vorbeşte la Bănia

„Tradiţia este flacăra ce mai pâlpâie încă, veghind la eternitatea neamului. O vedem din ce în ce mai mică şi încercăm să-i dăruim o parte din sufletul nostru, pentru a nu o lăsa să moară“. Cu aceste cuvinte au prezentat elevii Şcolii din Bănia muzeul satului care este amenajat chiar la ei în şcoală.

Cărămizi cu ştampile romane, unelte preistorice, cărţi în limba chirilică, zeci de costume populare, un război de ţesut, arme şi săbii din diferite veacuri, roţi de car şi documente austro-ungare sunt zestrea pe care muzeul o pune oricărei minţi luminate care va încerca a iscodi trecutul localităţii şi al locuitorilor ei.

„Din dorinţa de a păstra, de a conserva unele din obiectele din gospodăria ţărănească tradiţională, regretatul profesor Mircea Achim a iniţiat în anii 1972-1974 cercul «Căutătorii de comori». Cu ajutorul elevilor au fost adunate numeroase obiecte, înfiinţându-se un mic muzeu“, povesteşte primarul Alexandru Albu.

Acum mai bine de 1.200 de exponate împodobesc preţiosul muzeu. Acestea sunt aranjate după modul lor de folosinţă: obiecte din curtea casei, cuina de vară, obiecte din camera de locuit, unelte şi meşteşuguri, cărţi dar şi arme. Sunt expuse şi o sumedenie de costume populare, unele vechi de peste 100 de ani.

Toate, stau cuminiţi, aşteptându-şi timpul când mâini şi minţi iscusite le vor cerceta pentru a scrie istoria acestor locuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu